A Jó Higiéniai Gyakorlat ( GHP ) és Jó Gyártási Gyakorlat ( GMP ) útmutatónak elsősorban az a célja, hogy az élelmiszer előállítást végző dolgozóknak segítse a munkáját, utat mutasson az üzemi és élelmiszer-higiénia megfelelő alkalmazásához. Mivel összhangban van a tevékenységet szabályzó rendeletekkel, egy fajta mankóként szolgál az adott üzem vezetésének és dolgozóinak. Másrészt pedig segítséget nyújt, megkönnyíti, meggyorsítja a szakhatóság ellenőrzési feladatait. GHP tartalma legyen egyszerűen, érthető nyelven fogalmazott, hiszen a munkatársak csak is akkor fogják használni, ha meg is értik ami bele van írva. Legyen testre szabott, szinkronban az alkalmazott technológiával.
Alábbi minták egy nagy sütőipari üzem útmutatója, egy élelmiszerbolt és egy élelmiszer nagykereskedés útmutatója. Etalonnak, kiindulási pontnak egészen biztosan megfelel. Bátran töltse, másolja le akinek szüksége van rá. De nem győzöm hangsúlyozni, tessék a saját tevékenységre, üzemre megfelelően módosítani, átalakítani, szinkronizálni, ha az szükséges!!! Bárhol bármit hozzá lehet tenni, vagy el lehet venni. De az is valószínű, lesz olyan üzem, üzlet, amelyik úgy látja majd, tökéletesen illik rájuk így ahogy van.
Minta dokumentáció letöltés és fórum itt...
FIGYELEM, FRISS ÉS AKTUÁLIS ITT!...
(Higiéniai Oktatás és Vizsgáztatás a Gyakorlatban)