Alábbi gyártmánylap formátum természetesen nem egyenesen arányosan megfelelő valamennyi élelmiszeripari szegmensre, de szerepel benne minden, aminek egy adott gy.lapon legalább jelen kell lenni. Etalonnak, kiinduló pontnak mindneképpen jó, akinek szüksége van rá nyugodtan másolja ki és tevékenységének megfelelően módosítsa, alakítsa át, ha az szükséges. Magyarországon igen sok élelmiszeripari üzemben ezt a formátumot használják. Saját ügyfeleim szinte egy az egyben ezt használják.
Megfordult a fejemben, hogy teljesen kitöltött minta formát teszek ide, de félek, hogy valaki módosítás nélkül alkalmazná oda, ahol nem lenne megfelelő. Sajnos láttam már ilyet auditjaim folyamán. Pl. konkrétan egy húsfeldolgozó üzemben a disznósajt gy. lapján az összetevők felsorolásánál a vidéki rozskenyér %-os anyagösszetétele volt feltüntetve.....
Ha valaki elakadna, majd kérdez, Itt...
1. Az élelmiszer-előállító neve, címe:
2. Az élelmiszer-előállító hely neve, címe:
3. Az élelmiszer megnevezése:
4. Az élelmiszerre vonatkozó minőségi előírás:
5. (MÉ. szám és név, vagy szabvány, vagy egyéb)
pl. MÉ 2 - 81 / 08
Az előállítási engedély (ha erre kötelezett) száma:
6. A termék mennyiségi egységére számított anyag összetétele:
Termék megnevezés: % 100kg
7. Az élelmiszer alkotórészeinek csökkenő mennyiségi sorrendben történő felsorolása:
8. Felhasznált adalékanyagok (nevük és eng. számok):
9. Az előállítási eljárás rövid leírása, különös tekintettel az egészségügyi
biztonságot és a minőséget befolyásoló körülményekre:
10. Az élelmiszer minőségét és veszélytelenségét a vhr. 10. § előírása szerint biztosító rendszer vagy azok elemeinek ismertetése:
1. Érzékszervi tulajdonságok:
2. Összetételi jellemzők a névleges mennyiség és tűrés megadásával:
3. Mennyiségi jellemzők (tömeg, térfogat, darabszám):
4. A csomagolás módjának leírása:
Csomagolóanyag engedélyszáma:
Egyedi fogyasztói csomagolás módja (anyag, zárás, címke elhelyezése):
Kínáló- és gyűjtőcsomagolás (darabszám):
5. Minőségmegőrzési időtartam:
Dátum: .......................................... élelmiszer előállító egység vezetője
FIGYELEM, FRISS ÉS AKTUÁLIS ITT!...
(Higiéniai Oktatás és Vizsgáztatás a Gyakorlatban)